Ny teori: Egyptens drottning Kleopatra mördades

Historien är känd: Kleopatra är förkrossad över sin älskade Marcus Antonius död och över nederlaget mot Octavianus, och hon begår självmord genom att låta sig bitas av en giftorm. Men nu presenteras en helt ny teori.

I en ny bok argumenterar den amerikanska kriminologen Pat Brown för att Egyptens drottning Kleopatra i själva verket inte begick självmord genom att låta sig bitas av en giftorm – vilket historiker och forskare hittills antagit.

Ormgift kan inte ha dödat Kleopatra


Kriminologen Pat Brown har gått igenom forna tiders källor om Kleopatras död, och menar att den traditionella berättelsen inte håller.

Hon har bland annat kommit fram till att ormen som Kleopatra och hennes två tjänarinnor skulle ha begått självmord med inte kunde ha haft tillräckligt mycket gift för att döda alla, och framför allt inte så snabbt som källorna påstår.

Enligt Pat Brown, skulle Kleopatra inte heller ha fått för sig att begå självmord – det stämmer helt enkelt inte in på hennes personlighet. Drottningen hade nämligen alltid visat sin vilja att kämpa in i det sista. Pat Brown drar därför den slutsatsen att Kleopatra i stället måste ha blivit mördad.

Vem låt bakom mordet på Kleopatra?


Se vem Pat Brown anser måste ha legat bakom mordet på Kleopatra, och läs vad en ledande expert anser om Browns teori. Alltihop ur Världens Historia nr 17/2014.

NB! Du måste ha en profil på Världens Historia för att ladda ned artikeln. När du klickar på ladda ned-knappen får du möjlighet att skapa en profil. Det är gratis och det tar bara ett ögonblick.

Kanske är du intresserad av...