Kattmumie hittad i staden Abydos i Övre Egypten. Den är en av flera tusen som balsamerades av egyptierna varje år.

Egyptierna balsamerade miljontals djur

I över 3000 år avlivade och balsamerade egyptierna miljontals djur till gudarnas ära. Nu har forskarna börjat gräva ut djurens underjordiska gravanläggningar.

29 juli 2013 av Niels-Peter Granzow Busch

Egyptierna hoppades balsamering skulle ge kontakt med gudarna

Forntidens egyptier balsamerade långt ifrån bara sina härskare. Faktiskt överstiger antalet balsamerade djur vida antalet balsamerade människor. Katter, hundar, ibisar, apor, åsnor, krokodiler och otaliga andra djurarter avlivades på löpande band för att sedan sluta som mumier i enorma underjordiska gravanläggningar.

Egyptierna ansåg nämlig att djuren var en förbindelselänk till gudarna. Gernom att låta avliva ett djur och balsamera det hoppades den vanlige egyptiern kunna komma i kontakt med den gud som djuret enligt traditionen representerade.

Gigantiska djurgravar undersöks

Just nu har egyptiske arkeologer börjat gräva ut de underjordiska katakomber som djurmumierna har lagts till vila i. I gravområdet Sakkara har den egyptiske professorn Salima Ikram bl a börjat undersöka en katakomb, som innehåller mer än åtta miljoner hundmumier.

Tidigare har arkeologerna också hittat gigantiska gravplatser för katter, apor och ibisfåglar, som även har haft sina egna tempel. Djuren föddes på sin tid upp på särskilda farmer med tillhörande åkrar uteslutande i syfte att avlivas och balsameras till gudarnas ära.

Pilgrimer blev lurade

Undersökningar av de många miljoner djurmumierna har avslöjat att inte alla mumier innehöll djur. I flera fall har röntgenbilder visat att t ex en kattmumie inte innehåller en katt utan i stället bara vanlig gyttja från Nilen. Förfalskningarna har förmodligen gett goda förtjänster åt balsamerarna. Arkeologerna hoppas att de nya utgrävningarna kan lösa flera av de gåtor som omger Egyptens djurmumier.

Ladda ned hela artikeln om de balsamerade djurmumierna från Världens Historia nr 12/2013.

NB! Du måste ha en profil på Världens Historia för att ladda ned artikeln. Det är gratis att skapa den, och det tar bara ett ögonblick. När du klickar på ladda ned-knappen får du möjlighet att skapa en profil.

Kanske är du intresserad av...