Rudolf Hess kanske lurades av britterna

En brittisk spion lockade toppnazisten Rudolf Hess till Skottland år 1941. Det avslöjar en författare, som anser sig ha löst en av andra världskrigets största gåtor.

Från år 1933 till 1939 var Hess nazistpartiets mäktigaste man efter Adolf Hitler. Hess plan störtade över en åker. Händelsen fick stora rubriker i alla tidningar.
Scanpix & Polfoto/Corbis
Från år 1933 till 1939 var Hess nazistpartiets mäktigaste man efter Adolf Hitler. Hess plan störtade över en åker. Händelsen fick stora rubriker i alla tidningar.

I hela 70 år har historikerna spekulerat i varför Hitlers förtrogne medarbetare Rudolf Hess flög till Skottland i maj 1941 och där blev tillfånga­tagen av britterna. Efter 20 års efterforskningar anser sig nu en författare ha löst gåtan.

Enligt John Harris lurade en brittisk agent Hess att tro att han kunde bana väg för en allians mellan Tyskland och Storbritannien. Agenten ut­stationerades i Schweiz av den brittiska underrättelsetjänsten MI6 i januari 1941, för att skicka falsk information till Berlin. Enligt dessa med­delanden ville det brittiska kunga­huset ersätta Winston Churchill med en tysksympatiserande premiärminister.

Harris, som har intervjuat agentens son och på så vis fått hela historien, menar att Hitler lät sig övertygas av informationen. Nazistledaren beordrade därför Rudolf Hess att resa till Skottland och påbörja förhandlingar med britterna.

Flera historiker tvivlar dock på Harris teorier. De påpekar bl a att Hess år 1941 inte längre var intressant för MI6, eftersom han då hade reducerats till en bifigur i Hitlers stab.

Visste du...

...att Rudolf Hess dömdes till livstids fängelse år 1946 och låstes in i fängelset Spandau i Berlin. Många toppnazister i fängelset frigavs med tiden på grund av dålig hälsa, men ryssarna vägrade kategoriskt att släppa Hess, trots att han uppenbarligen inte spelat någon större roll efter andra världskrigets utbrott. Från år 1966 var Hess därför den ende fången i Spandau. År 1987 avled den då 93-årige Hess. Han begick troligen självmord genom att hänga sig i en sladd.

Beställ nyhetsbrev

Gratis nyhetsbrev från Världens Historia.

Beställ vårt nyhetsbrev så får du varje vecka:

  • De bästa artiklarna
  • Färska historiska nyheter
  • Veckans quiz

Aktuellt nummer: Cicero kämpade för rättvisa

Nytt nummer: Möt antikens stjärnadvokat, upplev Stalins grymhet och följ med på Röda Korsets första krigsuppdrag 1864.

Skaljacka och 3 nummer av Världens Historia endast 89,50 kr

Prenumeration: Beställ 3 nr av Världens Historia och få en nano-skaljacka på köpet. Spara 889 kr!

Vad betyder "plusset"?

Världens Historia: Ett litet "plus" på webbplatsen markerar särskilt värdefullt innehåll.

2 nummer av Världens Historia + knivset endast 29,50

Prenumeration: Köp 2 nummer av Världens Historia + fem japanska knivar - spara 689 kr.

2 nr av Världens Historia + Nanojacka: Endast 39:50

Prenumeration: Håll värmen – och lär dig samtidigt något nytt. Spara 679:30.

Historiens vändpunkter

Världens Historia: Få ett fint erbjudande på den populära bokserien om historiens vändpunkter.

Omröstning